Става дума за два законопроекта за изменение на Закона за

...
 Става дума за два законопроекта за изменение на Закона за
Коментари Харесай

Ограничава ли България религиозните свободи?

 Става дума за два законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията, импортирани още през май. Според създателя на разбора, и двата са импортирани от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че в действителност единият беше импортиран от депутати на „ Обединени патриоти ". В публикацията се твърди, че приемането на законопроектите е доста евентуално, доколкото ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дружно разполагат с 201 гласа в Народното събрание. Извън Народното събрание обаче законопроектите бяха единомислещо разкритикувани, написа Рафаел Райтхофер и продължава:
„ Така да вземем за пример апостолическият екзарх, свещеник Христо Пройков, счита законодателната самодейност за „ неуместна и рискова ", даже за „ дискриминираща ". Подобно е мнението и на Съюза на евангелистите, чиито представители настояват, че двата законопроекта са провокирали „ стихия от митинги измежду всички религиозни общности в страната ". От този съюз предизвестяват още, че законопроектите „ лимитират религиозните права и религиозните свободи на църквите, вероизповеданията и религиозните организации в нашата страна ".

За какво в действителност става дума? Сред многочислените нови уредби на очи се набиват най-много две. Първо: за дребните религиозни общности се затруднява практикуването на техните вероизповедания. И второ: за чужденци става мъчно да правят религиозна активност в България. Тези две промени засягат най-много католиците и евангелистите в страната, чиито общности обгръщат по-малко от % от популацията и доста постоянно разчитат на задгранични духовници.

Рестриктивни условия

Според законопроекта, единствено тези религиозни общности, чиито почитатели са най-малко един % от популацията, имат право на държавно подкрепяне – а в България на това изискване дават отговор само православните и мюсюлманите. И отново единствено те имат право да поддържат духовни учебни заведения, написа в законопроекта.Освен това само хора с български паспорт ще могат да практикуват като духовници или пък да работят в други области, свързани с религиозните общности – едно условие, което съгласно виенския експерт по религиозно право Рихард Поц опонира на правото на Европейски Съюз. Поц установи, че в доста страни е налице „ наклонност да се одобряват рестриктивни закони за вероизповеданията ", само че българският закон бил „ изключително фрапантен ". И още едно ограничаване: богослуженията (законът ги назовава „ обществени религиозни дейности " ) могат да се правят само в особено регистрирани за задачата здания. „ Това сигурно е противоконституционно и няма да издържи в Страсбург (в Европейския съд за човешките права – бел. ред.) ", споделя Поц.

Ограниченията за упражняване на вяра ще обиден както частни черкви, по този начин и неофициални джамии. Поц, който се е занимавал и с православно църковно право, вижда основно два претекста за стягането на религиозното законодателство в някои източноевропейски страни. То е ориентирано от една страна към „ протекция на обичайните религии ", а другият претекст е обвързван с „ опасенията от непознато навлизане, като се имат поради най-много мюсюлманите, ислямът ". Факт е, че във годната в този момент версия на Закона за вероизповеданията написа: „ Традиционната вяра в България е Православието. " Независимо от това законът подсигурява на всички правото на свободна съвест и религиозна независимост и показва почитание към християнството, юдейството, исляма и други религии.

Да се ограничи въздействието на политическия ислям

В България възбраната на задграничното финансиране на религиозните общности се отнася на първо място до политическия ислям. Тук би трябвало да имаме поради, че близо осем % от българите са мюсюлмани, а България граничи с Турция и е била част от Османската империя. Близко до мозъка е, че Ердогановата „ Партия на справедливостта и развиването ", която – както е известно – организира политика с империалистически детайли, а може би и някои други групировки, желаят да влияят върху българските мюсюлмани. И е разбираемо, че българската страна желае да ограничи тези опити. В Австрия също има възбрана за задгранично финансиране на религиозни общности, само че тя се отнася само до мюсюлманската общественост – една наредба, която е противоречива на фона на конституционния принцип за равнопоставеност (…).

Екзарх Христо Пройков споделя: „ Законопроектът по печален метод припомня на комунистическото минало, за което вярвахме, че в никакъв случай повече няма да се завърне ". Рихард Поц схваща тази рецензия. (…) Той споделя: „ В някои страни от някогашния Източен блок несъмнено има връщане обратно. Има обаче основна разлика сред тези страни, които са част от Европейски Съюз и са обвързани с европейското право, и Русия да вземем за пример. " Според специалиста, зад законопроекта се крият „ отбранителни претекстове, произлизащи от боязън ". „ В България се събират два фактора: паниката от външно въздействия върху българския ислям и опасенията от западни въздействия - желанието да се опази Православието, тъкмо както в Русия ", споделя Рихард Поц пред „ Про-Медиенмагацин ".
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР